Handige weetjes

Verzorging gebit honden

1. Preventie is het belangrijkste. Tandplaque treedt op vanaf 2,5 - 3 jaar.Op deze leeftijd zouden de baasjes het beste starten met het reinigen van de tanden. Dat kan op verschillende manieren gebeuren. Er bestaan verschillende producten hiervoor. We denken in de eerste plaats aan tandpasta voor honden, wax voor tanden. Ook kan je vloeistoffen in het drinkwater brengen of bepaalde enzymatische poeders aan het eten toevoegen. Wat ook ten zeerste aan te raden is, is een aangepaste voeding. Geef de hond het liefst brokken. Als je een pup aanschaft, is het belangrijk dat je hem vanaf het begin leert om de tanden te laten poetsen.

2. Curatief ( als de tanden reeds vuil zijn). Eerst het gebit mechanisch laten reinigen onder volledige anesthesie bij de dierenarts. Pas daarna kan je starten met de vorige preventieve maatregelen. Als het een hond is waarbij het tandenpoetsen echt niet wil lukken, kan je altijd starten met Hill's T/D brokken te geven als volwaardige voeding. Deze brokken zijn zeer groot waardoor de hond verplicht wordt brok per brok te eten. Ze bevatten ook bepaalde enzymes waardoor het gebit langer proper blijft.

Giftig voor de hond

Paracetemol: De hond zet deze stof in de lever om in giftige afbraakproducten. Deze stoffen maken de rode bloedcellen kapot.

Chocolade: De cacao, die chocolade bevat, kan een giftige werking hebben. Cacaodoppen die men gebruikt als bodembedekker in de tuin kunnen dus ook giftig zijn.

Druiven en rozijnen: Welk onderdeel van de druif en de rozijn giftig is, is nog niet geweten. Maar het eten van druiven of rozijnen kan leiden tot ernstig nierfalen. Sommige honden worden er echter niet ziek van. De regel hier is beter voorkomen dan genezen.

Planten en bloemen: De meest voorkomende giftige planen en bloemen zijn: Agave, Lelie, Sneeuklokje, Amaryllis, Clivia, Gatenplant, Vingerplant, Taxus, Vingerhoedskruid, Cyclaam, Clematis, Boekweit, Boterbloem, Blauweregen, Berenklauw, Anemoon, Begonia, Buxus, Lelietje van Dalen, Oleander, Rhodondendron, ...

Overprikkeling bij honden

Hertrainen van honden met probleemgedrag is niet op een paar weken gebeurd. Blijf aandachtig en bewust met de hond bezig. Zie ook moeilijke situaties als trainingskansen en blijf positief als het fout gaat.

De puberteit bij de hond

Reu: Dit stemt overeen met de productie van de eerste vruchtbare spermacellen. (6 maanden bij kleine rassen tot 18 maanden bij zeer grote rassen).

Teef: Bij de eerste loopsheid. In het algemeen wordt de teef het eerst loops wanneer ze ongeveer 2/3 van haar volwassen gewicht heeft. (6-8 maanden bij kleine rasen tot 12 à 20 maanden bij zeer grote rassen).

De beste en vooral meest algemene ontwormingsmiddelen

1. Drontal dog: 1 tablet per 10 kg.

2. Milbemax: tabletten van 0,5 tot 5 kg en tabletten van 5 tot 25kg.

Algemene regel: het is beter de ontworming te overdoseren dan te onderdoseren.

Opmerking: Milbemax is op dit ogenblik het enige ontwormingsmiddel tegen de hartsworm. mensen die naar Zuid-Europa reizen met hun hond, dienen de hond 1 week voor en 1 week na de reis te ontwormen met Milbemax